Vznik ĽÚ nenarušil koalíciu HZDS - Smer v krajskom parlamente

28.05.2003 Celý región

I po vzniku Ľudovej únie (ĽÚ) sa v zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja zachoval spoločný klub poslancov Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) a ...
I po vzniku Ľudovej únie (ĽÚ) sa v zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja zachoval spoločný klub poslancov Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) a strany Smer v nezmenenom zložení 30 členov. V tomto najpočetnejšom zoskupení v parlamente prešlo viacero poslancov HZDS do ĽÚ. Jeden z nich Dušan Majerčák však nevedel na tlačovej konferencii v Prešove 15. mája povedať ich presný počet. Medzi \"odídencami\" je aj predseda klubu Ján Čopík.

Krajský koordinátor ĽÚ v Prešove a poslanec Národnej rady SR zvolený za HZDS Jozef Elsner vyhlásil, že zvolením predsedov dvoch samosprávnych krajov - prešovského a trnavského - Petra Chudíka a Petra Tomečka za podpredsedov ĽÚ na nedávnom ustanovujúcom kongrese dala ĽÚ najavo veľký záujem o svoje regionálne pôsobenie. Politika ĽÚ by mala byť v princípe podľa Elsnera so \"stredovým postavením, silným sociálnym akcentom a pragmatizmom\". ĽÚ je otvoreným politickým subjektom a bude jednať s programovo blízkymi politickými stranami. \"Nebudeme zatvárať naše dvere pred Hnutím za demokraciu, lebo máme veľa spoločných cieľov, \" zvýraznil.

Ustanovujúci kongres ĽÚ v Prešovskom kraji je zvolaný na 22. júna t. r. Užší výbor v rámci personálnych príprav navrhol na predsedu budúcej krajskej výkonnej rady Elsnera a štyroch podpredsedov, z ktorých traja Rudolf Žiak, Dušan Majerčák a Andrej Havrilla boli funkcionármi HZDS. ĽÚ nevytvorí okresné štruktúry, v obciach a mestách budú fungovať kluby a oblastní koordinátori \"v teréne\". Elsner zatiaľ nevedel odhadnúť, aký je presun v členskej základni z HZDS do ĽÚ v okresoch.
(jj)
 

Vyberte región